Online shop Steun ons

Tentoonstellingen

01/06/24 - 29/09/24

Présenté
dans la salle
1
Télécharger le plan

Laura HENNO. Outremonde

Met de medewerking van Galerie Nathalie Obadia, Parijs-Brussel

Capture d’écran 2024-04-30 à 15.36.39

">

In 2017 ging de Franse fotografe Laura Henno van start met een langlopende fotografisch fresco in Slab City. Elk jaar neemt ze een aantal weken haar intrek in een caravan in deze verloren stad in het hart van de Californische woestijn.

Deze wildkampeerplaats is het laatste vrije gebied in de Verenigde Staten en lijkt verloren te liggen ‘in the middle of nowhere’. Het is de thuisbasis van een gemeenschap van gemarginaliseerde mensen, verschoppelingen. Een deel van de bewoners trekt ernaartoe op zoek naar vrijheid, een ander deel spoelde er na een levensloop vol valkuilen. 

Slab City staat op geen enkele kaart en bestaat zonder te bestaan. De plaats ontleent haar naam aan de slabs, deze betonnen platen die de groundfunderingen vormden van een voormalige militaire basis uit de Tweede Wereldoorlog, die in 1956 werd ontmanteld. Vervolgens werd ze ingepalmd door soldaten die zich daar na de sluiting van de basis installeerden.

De weersomstandigheden op deze overlevingsplek zijn extreem – de hitte is er intens en het water schaars – en de stilte die je normaal verwacht in een woestijn wordt voortdurend verbroken door gevechtsvliegtuigen en raketvuur. Laura Henno maakte op een respectvolle en menselijke manier een documentaire fabel over dit niemandsland. Ze heeft vooral aandacht voor de levens- en overlevingsomstandigheden van de families die er wonen, kijkt met de blik van een geëngageerde vrouw naar de wereld en bouwt een intieme relatie op met de mensen die ze fotografeert in het karakteristieke licht van het westen van Amerika.

De reeks Outremonde oogstte veel lof bij de critici op de Rencontres d’Arles in 2018, evenals in het Institut de la Photographie in 2019 en op Le Bleu du Ciel in 2020, met Michel Poivert als curator.

 

Biografie

Laura Henno werd geboren in Croix (Frankrijk) in 1976. Ze woont en werkt in Parijs (Frankrijk).
Na haar studies fotografie aan de ENSAV La Cambre, maakte Laura Henno zich vertrouwd met film aan Le Fresnoy. Ze won verschillende prijzen, zoals de Prix du Jury op het Festival des Champs Elysées in 2019 voor haar film Djo, die ook de Prix Camira Court Métrage in de wacht sleepte op het Festival International du Film Entrevues in Belfort in 2018. Haar film Koropa kreeg de Jury Award op de kortfilmcompetitie ‘The Societal Challenges of Asylum and Migration in the 21st Century’ in 2018.

In 2019 won ze de Prix SAM pour l’art contemporain en in 2007 de Prix Découverte des Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles.
Daarna reeg Laura Henno de solotentoonstellingen aan elkaar in Frankrijk en in het bui- tenland, zoals haar tentoonstelling Ge Ouryao! Porque tienes miedo? In het Centro Wifre- do Lam in Havana (Cuba) en Grande terre in het CAC Passerelle in Brest (Frankrijk) in 2023, Ge Ouryao ! Pourquoi t’as peur ! in het Palais de Tokyo, Parijs (Frankrijk) in 2022, Radical Devotion in het Institut pour la Photographie in Rijsel (Frankrijk), M’Tsamboro in het Ryerson Image Center, Toronto (Canada) in 2019, Redemption op de Rencontres de la photo- graphie d’Arles (Frankrijk) in 2018, M’Tsamboro in het BBB Centre d’Art in Toulouse (Frank- rijk) in 2017, en ook nog Summer Crossing in het Centre Photographique Ile-de-France en haar tentoonstelling in het Finnish Museum of Photography in Helsinki (Finland) in 2011. De kunstenaar werd geselecteerd om in 2022 de nieuwe Franse kunstenaarsresidentie in de Verenigde Staten in de Villa Albertine feestelijk te openen. Ze nam ook deel aan talrijke groepstentoonstellingen zoals Diaspora at Home in het Centre for Contemporary Art (2020, Nigeria), Eldorama in de Tri Postal in Rijsel (2018, Frankrijk), Persona Grata in het MAC/VAL en in het Musée National de l’Histoire de l’Immigration, Parijs (2018, Frankrijk), op de Sharjah Biennal (2017, Libanon) en in de Fogelman Galleries of Contemporary Art in Memphis (2017, Verenigde Staten).

Het werk van Laura Henno is aanwezig in verschillende belangrijke privéverzamelingen zoals Les Abattoirs (Toulouse, Frankrijk), Les Fonds Régionaux d’Art Contemporain PACA (Frankrijk), Saint-Denis (Réunion, Frankrijk), Auvergne (Clermont-Ferrand, Frankrijk), het MAC/VAL, Musée d’art contemporain du Val-de-Marne (Vitry, Frankrijk), het BPS22 (Charleroi, België), de stichting Kadist (Parijs, Frankrijk) en Fondation H (Antananarivo, Madagaskar). Laura Henno wordt sinds 2021 vertegenwoordigd door Galerie Nathalie Obadia, Parijs/Brussel.

 

Met de steun van de Franse ambassade in België en van het Franse Instituut.
Als onderdeel van EXTRA, programma steun voor de Franse hedendaagse creatie in België

Sponsor-01Juin2024

Met de medewerking van Galerie Nathalie Obadia, Parijs-Brussel

Capture d’écran 2024-04-30 à 15.36.39

Continuer la lecture

Wiser, Slab City, USA, 2023 © Laura Henno courtesy Galerie Nathalie Obadia Paris-Bruxelles.