Online shop Steun ons

Tentoonstellingen

28.01.23 - 21.05.23

Présenté
dans la salle
2
Télécharger le plan

Vernissage : 28.01.23 à 18h30

Brian McCarty. War-Toys

">

Tijdens een reis naar Kroatië in 1996, kort na de Onafhankelijkheidsoorlog, vatte de Amerikaanse fotograaf Brian McCarty, die in Californië woont, het plan op om de wereldwijde conflicten weer te geven door het prisma van de ervaring van kinderen.

In 2011 gaf de fotograaf door een reeks foto’s met als titel War-Toys vaste vorm aan zijn samenwerking met kinderen die door de oorlog waren getroffen in Syrië, Israël, Palestina, Libanon en meer recent in Oekraïne. Voor het project maakte hij gebruik van de principes en praktijken van de expressieve kunsttherapie om de oorlogsverhalen van de kinderen te verzamelen en te vertellen.

Concreet betekent dit dat Brian McCarty in kampen of scholen van het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen kinderen ontmoette tijdens groepssessies, bijgestaan door specialisten in kunsttherapie. Nadat ze het vertrouwen van de kinderen hadden gewonnen, stelden ze hen voor om het verhaal van hun jonge leven te vertellen, het te tekenen om zich ervan te kunnen bevrijden.

De kinderen vertelden hen over de gewapende mannen die plots bij hen opdoken, over hun brandende huizen, de deportaties, de slacht- partijen, de stenen tegen de geweren, het lawaai van de helikopters, dat van de tanks en de drones, de vlucht naar de schuilplaatsen en de lijken op straat; ze vertelden hen ook over de tenten en de kampen waar ze overleefden, over hun hoop op scholen, speelterreinen en een beter leven.

Op basis van die verhalen en tekeningen, en vaak met behulp van tweedehands speelgoed uit lokale winkels, reconstrueerde Brian McCarty de scènes op de plaats waar de drama’s hadden plaatsgevonden, hij concretiseerde ze in zekere zin en fotografeerde ze dan, enkel vanuit het gezichtspunt van de kinderen. Op de tentoonstelling worden de foto’s van Brian McCarty voorgesteld samen met de kindertekeningen.

Brian McCarty is een activistische fotograaf, regisseur en producer die bekendstaat om zijn unieke werk War-Toys.

Van de reeks War Toys tot de ngo War Toys:
De reeks War-Toys ging van start in 2011. Ze groeide en leidde in 2019 tot de creatie van de ngo War Toys, die steun biedt aan First Aid of the Soul, een organisatie die in Oekraïne werd opgericht door kunsttherapeute Nathalie Robelot.

Met de steun van Ambassade van Verenigde Staten

Capture d’écran 2022-12-13 à 12.32.33

Continuer la lecture
Visuel exposition

Brian McCarty Gaza Cinderella Northern Gaza Strip 2012 © Brian McCarty