Sébastien Van Malleghem – NL

 

portrait_VanMalleghem

Ik ben beroepsfotograaf, maar fotografie is op de eerste plaats een passie die me er elke dag toe drijft mijn limieten te overschrijden en verder te gaan kijken. Koppig fotografeer ik bepaalde obsessies, plaatsen die taboe zijn, autoriteit, en de marginalen waardoor de meerderheid van de mensen gefascineerd worden maar waarvoor ze angst hebben ze recht in de ogen te kijken, temidden de ernst van de werkelijkheid. De spanning en het geweld van mijn onderwerpen zijn een eerste aspect, maar boven alles houd ik van de menselijkheid die ervan uit gaat evenals de psychologische kracht, vermengd met de schoonheid van hun thema’s die al te vaak gecensureerd worden.

 

Anderzijds, en niet als reporter maar als fotograaf voor Nordic Noir, richt ik mijn blik naar de werkelijkheid teneinde mijn universum en mijn mentale beelden over te brengen op bepaalde plaatsen. Om dat te doorkruisen krijg ik de steun van Nikon, dank zij hun robuuste en precieze fototoestellen die me toelaten het licht zoals ik het ervaar vast te leggen, en daarvoor ik bedank hen hartelijk.

 

In 2009 behaalde Sébastien Van Malleghem zijn diploma aan de Kunsthogeschool “Le 75”. Sinds 2008 heeft hij zich toegelegd op de uitwerking van een triptiek gewijd aan het onderzoek van het gerechtelijk systeem. Police 2008-2011) en Prisons (2011-2014) zijn hiervan de eerste twee delen. Na een zijsprong in Libië met een reeks over de ruïnes van de dictatuur van Kadhafi (The Ruins of Power, 2012) concentreert Van Walleghem zich terug op Europa waarbij hij zich interesseert voor junkies, daklozen, kunstenaars en contestanten van wat er misloopt in de Duitse hoofdstad : The Last Shelter sluit in 2014 een reportage af die begon ter gelegenheid van een uitnodiging tot een kunstenaarsresidentie van twee maanden in Berlijn (2013). Als freelance fotograaf werkt hij regelmatig voor De Standaard Magazine.
http://www.sebastienvanmalleghem.eu/