Roger Job – NL

 

Roger Job, Les Turkana du Kenya. Pasteurs nomades face au dérèglement climatique

Roger_Job-profil

“Wanneer de fotojournalistiek mij niet altijd toelaat goed te leven, dan laat ze mij toe dermate te ademen. Ik oefen dit beroep niet uit om te ontsnappen aan de wereld maar om deze tegen te komen.”

 

De fotoreportage van Robert Job, gerealiseerd in de periode 2008-2010, brengt hulde aan de nomadische herders van de Turkana, vrije en vastberaden mannen die er vrijwillig voor gekozen hebben verder te leven, in totale onderlinge afhankelijkheid, met hun kuddes. Deze omstreden levenswijze, die nochtans deel uitmaakt van onze mensheid, ligt in de lijn van de bijzondere context van de klimaatopwarming die volkomen nieuwe moeilijkheden met zich meebrengt, met het risico dat deze bewoners van onze aarde voor altijd zullen verdwijnen. Deze hebben nochtans op geen enkel vlak bijgedragen tot het broeikasgas, maar zijn er wel de eerste slachtoffers van.

 

Roger Job (45 jaar) is redacteur en fotograaf. Hij behaalde een diploma journalistiek aan het IHECS. Zijn reportages werden gepubliceerd door Paris Match, Newsweek, The Independant on Sunday, Geo, Le Monde 2, La Repubblica of National Geographic… Zijn foto’s werden, tot in 2004, verspreid door het agentschap Gamma en tegenwoordig door het agentschap Reporters. Als fotograaf bracht hij een hele tijd door aan de zijde van slachtoffers van catastrofes en oorlogen. Tegenwoordig legt hij zich toe op de redactie van boeken die getuigen van het verzet van mensen tegen de moderniteit. In 1992 ontving hij de “Prix Reporters sans frontières” voor een reportage over de exodus van de Mozambiquaanse vluchtelingen naar Zuid Afrika, in 1999 de prijs van de Stichting SPES voor zijn werk over “Les derniers peuples pasteurs de l’humanité”. En in 2011 de Nikon Press Award en de Days Japan Jury Award voor zijn werk over de nomadische herders van de Turkana. Dit werk werd tentoongesteld in het Musée de la Photographie in Charleroi en in het Maison de la Photographie Robert Doisneau in Parijs. Publicaties : Lettres sans frontières (Complexe, 1994), Congo 2000 (Luc Pire, 2000), Des Hommes et des Chevaux ( Luc Pire, 2004), Turkanas, les premiers derniers hommes (2012) en Marque ou crève (samen met Frédéric Loore) (2014) (Avant-Propos), (Nikon Press Award 2013). In 2016 ontving hij de Prix de la Fédération Wallonie-Bruxelles en de persprijs Belfius voor zijn werk over de narcoticabrigade van Charleroi.

https://www.instagram.com/jobroger/