Nick Hannes – NL

 

Nick Hannes

Nick Hannes (1974, Antwerpen) studeerde fotografie aan de KASK in Gent. Zijn fotografie is maatschappijkritisch en heeft een sterk sociaal-politieke inslag. Gebruik makend van humor, ironie en visuele metaforen richt hij zich op de problematische relatie van de mens met zijn omgeving.

Hannes publiceerde drie boeken en stelde ondermeer tentoon in het FotoMuseum Antwerpen, C-mine, Flanders Center Osaka, Centro Andaluz de la Fotografia (Almeria), Städtische Galerie Iserlohn (D) en verschillende festivals in Europa.

Hij doceert sinds 2008 documentaire fotografie aan de KASK.

www.nickhannes.be

Het verhaal dat ik probeer te vertellen, breng ik graag gelaagd; de kijker mag er meerdere betekenissen in zoeken. Ik voel daarbij een zekere affiniteit met de humor van Jacques Tati of de blik van Brueghel.

Garden of Delight schetst Dubai als de ultieme speeltuin van globalisering en kapitalisme, en roept vragen op omtrent authenticiteit en duurzaamheid.

Dubai is een generische stad: een stad zonder identiteit, zonder geschiedenis, zonder karakter. Haar urbanisatie is het resultaat van markt-gerelateerde mechanismen. Menselijke activiteiten worden herleid tot hun economische waarde, mensen gereduceerd tot producenten/consumenten. De nieuwe stedelijkheid speelt zich af in artificiële binnenruimten of ‘capsules’. Dubai is geëvolueerd naar een meta-pretpark. Voortdurend op zoek naar illusies, draaien de inwoners het hoofd voor de realiteit.

Garden of Delight won de Magnum Photography Award in 2017 en de Zeiss Photography Award in 2018.