Lisa De Boeck – NL

 

MEMYMOM: Marilène Coolens & Lisa De Boeck

Memymom is een intergenerationele samenwerking tussen twee kunstenaars: een moeder (Marilene Coolens, 1953) en haar dochter (Lisa de Boeck, 1985). Twee autodidactische fotografes die wonen en werken in Brussel, België. Het generatie-overschrijdend project begon met wat het duo omschrijft als ”The Umbilical Vein”. Ze verwijzen hierbij naar hun analoge beeldarchief gemaakt tussen 1990 en 2003, waar Marilene haar dochter stimuleerde om haar eigen theatrale sketches te improviseren.

Deze half geënsceneerde droomachtige portretten mondden uit in een rijke conversatie die niet enkel de persoonlijke identiteit, de potentiële en de moederlijke relatie bevraagt, maar heeft zich ontwikkeld tot een pleidooi voor sensuele analyse en tragische romantiek. Het onthult zowel de grondslag van deze nauwe moeder-dochter band als de professionele carrière van dit artistieke duo, dat sinds 2004 samenwerkt onder de noemer ‘memymom’

De ruwe analoge beelden van een ver verleden vormen ook een bron van inspiratie voor hun huidige werk, dat een emotionele esthetiek voortbrengt die net niet erotisch is. De beelden creëren mysterie, ademen intimiteit en verzinnebeelden een postmodern hypergelinkt verhaal waar alles mogelijk is.  De moeder-dochter band zorgt er ook voor dat ze op zeer intuïtieve wijze samenwerken en dat de beelden op natuurlijke en bijna automatisch wijze tot stand komen.