Julie-Marie Duro – NL

 

Julie-Marie DuroLooking for my Japanese Family

Op een dag in een trein in Japan vertelde mijn moeder me over mijn grootvader. Ze vertelde dat hij in de jaren zeventig samen met een jonge Japanse vrouw een zoon had gekregen. Ze wist niet zijn precieze leeftijd of waar hij woonde, ze wist zelfs niet zijn naam. Sindsdien zoek ik naar sporen van mijn eigen gezicht in de gezichten van mannen van rond de veertig jaar waarmee ik mijn Midden-Europese en Japanse trekken deel. ‘Het zou hem kunnen zijn!’. Misschien ook niet. Ik vroeg me af wie mijn oom is, op wie hij lijkt, wat voor leven hij heeft. 3 jaar lang heb ik hem gezocht. Vandaag, zonder nog enig spoor om nog verder te volgen, rest me niets anders dan het me te verbeelden en erop te hopen.

Looking for my Japanese family is het gefragmenteerde relaas van een zoektocht waar de realiteit soms plaats maakt voor fictie: een verhaal waar mijn route zich vervlecht met de levens die ik me voorstel voor deze Japanse familie die ik misschien wel nooit zal leren kennen.

Julie-Marie Duro (Luik, 1984), wendde zich tot fotografie na een studie filosofie. Parallel aan haar praktijk werkt ze momenteel aan een proefschrift in Arts and Sciences aan de Universiteit van Luik over het familie-geheugen. De projecten Looking for my Japanese FamilyBlue Hydrangea en Le Manteau Anthracite, zijn onderdeel van dit onderzoek. Julie-Marie Duro woont en werkt in Luik en Luxemburg, waar zij haar tijd verdeelt tussen haar fotografische praktijk, research en beeldeducatie.

www.juliemarieduro.com