ENFRNL

Lopende tentoonstellingen

© The Estate of Harry Callahan; courtesy Pace/MacGill Gallery, New York. Collection Maison Européenne de la Photographie, Paris, don de l´auteur

Harry Callahan
FRENCH ARCHIVES, AIX-EN-PROVENCE 1957-1958
13.05.2017 > 24.09.2017

Terwijl hij in 1956 het fotografiedepartement van het Institute of Design van Chicago leidt ontvangt Harry Callahan (1912-1999) een beurs van de Graham Foundation voor het realiseren van een project naar eigen keuze. Eén moment vindt hij het aanlokkelijk om het geld aan te wenden voor een reis naar het noorden van Michigan en neemt hij een sabbatjaar. Maar op advies van Edward Steichen vertrekt hij met zijn vrouw Eleanor en zijn zevenjarige dochter Barbara naar Europa. Na twee maanden in Duitsland verblijft hij van september 1957 tot juli 1958 in Aix-en-Provence. Voor hem, die het noorden van de Verenigde Staten nooit heeft verlaten, betekent dit een totaal ontheemd-zijn. Alhoewel hij voor de eerste keer Europa ontdekt en het "pittoreske" van die kleine Franse stad (dit zijn zijn eigen woorden), toont Harry Callahan ons in de beelden die hij in Aix-en-Provence gerealiseerd heeft dezelfde nauwgezetheid en dezelfde esthetische bezorgdheid als in degene die hij in Chicago en het Amerikaanse Midden Westen gemaakt heeft : zijn houding t.o.v. de stad en de architectuur, zijn straatfoto´s waarvan de tersluikse silhouetten meestal vrouwelijk zijn, zijn minimalistische benadering van de natuur en, uiteraard, de constante aanwezigheid van Eleanor, zijn echtgenote. Callahan interesseert zich noch voor de rijke architectuur in Aix-en-Provence noch voor haar historisch patrimonium, maar vindt in de, zelfs in de winter zonnige straten, het ideale theater voor zijn onderzoeken over schaduw en licht en het grafische beeld van de alledaagse gevels. De beelden die Harry Callahan in Aix-en-Provence gerealiseerd heeft vormen een van de zeldzame gevallen waarbij een meester van de Amerikaanse Street Photography in de jaren 50 geconfronteerd wordt met het decor van een kleine Europese stad met haar smalle straten en bescheiden winkels, terwijl hij een zekere afstand bewaart t.o.v. van de inwoners van de stad. Van de French Archives stijgt er een koude en afstandelijke poëzie op zonder enige nostalgie. Wat zijn natuurstudies betreft, daarin vervolgt Callahan zijn minimalistische benadering van het landschap, waarbij hij de voorkeur geeft aan beperkte motieven en zijn experimentele en formele onderzoekingen verderzet. Hij had reeds dubbeldrukken gerealiseerd, maar de symbiose tussen de Provençaalse landschappen en het lichaam van Eleanor was voor hem een echte revelatie en hij wijdde zich aan veelvuldige variaties ervan. Harry Callahan zei dat telkens wanneer hij het landschap bekeek, hij aan Eleanor dacht. In enkele zeldzame gesprekken heeft Harry Callahan toevertrouwd hoe zijn verblijf in Aix-en-Provence een moment was van volkomenheid en absoluut genoegen. Wat deze reis, de eerste die hij in het buitenland onderneemt, betreft zal hij verklaren : "Ik weet alleen maar dat, op de een of andere manier, Europa op mij een beslissende invloed heeft gehad." Callahan onderhield vriendschappelijke betrekkingen met het Maison Européenne de la Photographie waarvan hij de bouwwerf bezoekt in 1994. Hij beslist dan om zijn persoonlijke archieven opnieuw te doorzoeken, samen met zijn vriend en galeriehouder Peter MacGill, en hij selecteert een geheel van originele afdrukken (de meeste onuitgegeven) die hij samenbrengt onder de naam French Archives om ze aan het museum te schenken.

© Albert Delraux

Photographies de la télévision belge collectées et sauvegardées par la SONUMA
EN LÉGER DIFFÉRÉ
13.05.2017 > 24.09.2017

Afdrukken op papier, dia´s, negatieven, postkaarten, reclamebeelden... Sinds zowat 8 jaar verzamelt de SONUMA duizenden negatieven die alle van dichtbij of veraf verband houden met de programma´s en persoonlijkheden van de Franstalige openbare omroep. Even zovele uitgestelde momentopnames van die audiovisuele wereld die in essentie in beweging is. Hieronder zeldzame, ja zelfs uitzonderlijke documenten, zoals ook die kleine vergeelde foto´s, op het eerste gezicht onbeduidend, maar nochtans de enige gekende sporen van de eerste televisie uitzendingen van het INR waarvan geen enkele opname nog bestaat... Die negatieven, gerealiseerd door fotografen met heel vaak een artistieke benadering, bieden een originele, individuele en ongewone visie op de wereld van de televisie. Opnames in de coulissen, van achter de camera of tijdens de dode momenten bij sommige TV-opnames, leveren een interpretatie die verschilt van wat de kijkers op het scherm zien. Heel wat van die foto´s dienen als promotiemateriaal voor de programma´s : zij worden voor publicatie naar de persorganen gestuurd. Enkele exemplaren blijven alleszins bij de RTBF “om gearchiveerd te worden”. Daarna doet de tijd zijn werk. Heel wat van die negatieven zinken weg in vergetelheid : zij eindigen in kartonnen dozen opgeborgen in de kelder. Enkele archiefkasten, gevuld met die schitterende souvenirs, worden overgebracht naar afgelegen plaatsen waar niemand meer komt... Het is door bergplaatsen, kelders en verlaten bureaus te doorzoeken dat de SONUMA, Société de Numérisation et de valorisation des Archives audiovisuelles (Vereniging voor het digitaliseren en valoriseren van de audiovisuele archieven), toevallig die verborgen schatten ontdekt. In onderling akkoord met de RTBF zorgt zij voor het verzamelen en het beschermen ervan. Op dit ogenblik heeft de SONUMA zo een fonds samengesteld van meer dan 12.000 foto´s waarvan de meest emblematische in het Musée de la Photographie in Charleroi zullen tentoongesteld worden.